Gizaveshi, fshati i monumenteve që mbart një histori të veçantë

Gizaveshi është një fshat i cili ndodhet gati 10 kilometra larg nga qendra e qytetit të Librazhdit. Është një fshat të cilit duket se natyra i ka falur çdo gjë, hapësira të gjelbërta që në ditë të nxehta vere, të japin freskinë për të cilën ti ke nevojë.

Është një fshat i vjetër, i banueshëm, i cili ka një histori tejet të veçantë. Pushtetet përkatëse, nuk është se kanë vënë shumë dorë në këtë zonë, por janë banorët ata të cilët janë munduar ta zhvillojnë për një jetesë më të mirë.

Besimi të cilit i përkasin banorët e zonës, është ai musliman. Në këtë fshat ndodhet një momument kulture, xhamia e vjetër.

Fakte të ndyshme në këtë zonë, hedhin dritë mbi ekzistencën e hershme të këtij fshati.

Gizaveshi identifikohet  me rrapin 500 vjeçar, i njohur si “Rrapi i Gizaveshit”, që kohët e fundit po zhduket, për shkak se u prek nga një sëmundje e pemëve.

Në këtë fshat ndodhet edhe “Shpella e plakës”, e cila mbetet mister, si nga emri dhe historia e saj.

Duke mos patur dhe vëmendjen për të cilët kanë nevojë, banorët kanë emigruar dhe vitet e fundit edhe shumë të rinj janë larguar nga vendi.

Mbi historikun e plotë të këtij fshati: fiset, përfshirja e zonës në Luftën Nacional-Çlirimtare, Rregjimi Komunist, Arsimi dhe gjithçka do të flasim në një reportazh të mirëfilltë në ditët në vijim…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s